top of page
Jon van Eerd

Jon van Eerd

HARRIE VERMEULEN 

 

Theater

Jon van Eerd studeerde Engelse Taal- en Letterkunde en studeerde cum laude af met Theaterwetenschap (UvA). Hij begon zijn acteercarrière in Amerika en Engeland in producties als 'Equus', 'The Zoo Story', en 'Death of a Salesman'. Bij Toneelgroep de Appel speelde o.a. in 'Marat/Sade', en later in stukken als 'Boeing Boeing' en in musicals als 'Bommel', 'Titanic', 'Mamma Mia', en 'Moeder Ik Wil Bij de Revue'. Jon speelde bij Purper en in de Broadway show 'The World Goes ‘Round' en in vele andere producties. In 2013 vierde hij zijn theaterjubileum met de concerttour 'Jon en de Jongens'. Maar we kennen hem vooral ook van zijn eigen komedies waarin zijn alter-ego Harrie Vermeulen al jaren centraal staat. In deze reeks schreef en speelde hij oa. in 'De Tante van Charlie', 'de Bonbonfabriek', 'Oranje Boven' ,'Harrie en Twee Meesters' en 'Harrie Babba'.

 

Televisie/Film

Jon speelde o.a. in 'Flodder', A'ndré’s Comedy Club', 'Baantjer' en 'Roomservice'. Tevens was hij o.a. te zien in de films 'Flodder in Amerika' en 'Mannenharten'. Bijna al zijn komedies zijn geregistreerd en uitgezonden op TV. Van zijn jubileumconcert 'Jon en de Jongens' werd een speciale compilatie uitgezonden. In 2009 was Jon de mol in 'Wie is de Mol?'. In de hitserie 'Moeder Ik Wil Bij de Revue' speelde hij de beroemde revuester John Hoogendoorn. In 2015 was hij Pontius Pilatus in het jaarlijkse spektakel ‘The Passion’.

 

Prijzen en nominaties

In 1982 werd Jon verkozen tot Beste Mannelijke Acteur op het Feats voor zijn rol in Equus. Voor zijn rollen in 'There’s No Business', en 'Nonsens' werd hij genomineerd voor een Musical Award. Hij ontving er in totaal drie, een voor zijn rol in 'La Cage aux Folles' en een voor de bewerking van dezelfde musical. Een derde Award ging naar hem voor de beste hoofdrol in de musical 'Moeder Ik Wil Bij de Revue'. Als schrijver ontving hij meerdere nominaties voor de Musical Awards almede voor de Toneelpublieksprijs: o.a. 'De Fabeltjeskrant', 'Een Rits te Ver', 'Oranje Boven', 'Dubbel Op', 'Kantje Boord' en 'De Tante van Charlie'. In 2011 ontving hij de Gouden Notenkraker en de Johan Kaartprijs. Jon ontving twee Musical World Awards.

 

Overig

Jon leende zijn stem aan vele animatieseries en films o.a. 'De Teletubbies', 'Pokémon', 'Sponge Bob', 'Shrek', 'Despicable Me' en 'De Pinguins van Madagaskar', 'Dispicable Me' en 'The Minions'. Hij is de vaste stem van Eric Idle ('Monty Python') en Stephen Fry ('Little Big Planet').

 

Als regisseur tekende hij voor talloze films en series zoals 'Mary Poppins', 'Aladdin' en 'The Flintstones' . Voor het theater regisseerde Jon uiteenlopend werk; o.a. 'True West', 'A Midsummer Night's Dream', 'Who’s Afraid Of Virginia Woolf?', en 'Bedrog'.

 

Jon is te horen op verschillende CD’s van theater- en TV-producties. In 2013 bracht hij zijn eigen single uit ‘Een Ding Weet Ik Zeker’ dat sindsdien het lijflied van zijn alter ego Harrie Vermeulen is geworden.

 

In 2012 werd Jon benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

 

                                 ********************************************

 

'Harrie Let Op de Kleintjes' is de 9e originele komedie van Jon's hand, en de 2e productie van productiehuis Pretpakhuis.

 

 

 

bottom of page