top of page

Hugo Haenen

Theater

Hugo Haenen voltooide de Toneelacademie in Maastricht en kreeg later zanglessen van Jimmy Hutchinson en Ger Otte. 

Hij begon bij Toneelgroep Centrum, waar hij onder andere in ‘Mevrouw Gauguin’ en ‘Brisant’ speelde. Zo maakte hij ook de eerste 2 jaar van Toneelgroep Amsterdam mee, waar hij in een aantal stukken stond, bijv. ‘Ifigeneia in Aulis’, ‘Edward de Tweede’ en ‘Titus, geen Shakespeare’. Na een tussenstop bij Theater van het Oosten (o.a. ‘Richard de Tweede’ door Ivo van Hove) ging hij verder als freelancer en was in veel vrije producties te zien, zoals ‘Goed/Fout’, Annie M.G. Schmidt’s laatste stuk ‘We hebben samen een paard’, ‘Torch Song Trilogy’, ‘Hooikoorts’ en ‘De Broeikas’.

Door mee te doen aan Purper’s ‘Six Pack’ kwam Hugo in de wereld van de musical en zo speelde hij in ‘42nd Street’, ‘Titanic, the Musical’, ‘The Sound of Music’, ‘My Fair Lady’, ‘Ciske de Rat de Musical’, ‘Mary Poppins’, ‘The Litttle Mermaid’, ‘Jersey Boys’, ‘Moeder, ik wil bij de Revue’, ‘Beauty and the Beast’ en recentelijk ‘Drs. Down!’. 

Tussendoor ook nog enkele toneelstukken, waaronder ‘Treinen kunnen keren’, ‘En toen waren er nog maar…’ en ‘De Broeikas’.

 

Televisie/film

Hugo speelde belangrijke rollen in diverse televisieseries, beginnend met ‘Switch’ met muziek van Ernst Jansz, daarna o.a. ‘De Brug’, ‘Tegen wil en dank’, ‘Wij Alexander’ ‘Rozengeur & Wodka Lime’, ’13 in de oorlog’, ‘Bernard - Schavuit van Oranje’, ‘Raveleijn’, ‘Dagboek van een Minnares’ en onlangs ‘Flikken Rotterdam’. Daarnaast een aantal tv-films en vele bijrollen in diverse series. 

Ook speelde Hugo in films, waaronder Frans Weisz’ trilogie ‘Leedvermaak’, ‘Qui Vive’ en ‘Happy End’. Natuurlijk ook ‘Kruimeltje’, waarin hij Wilkes speelde. En verder nog bijvoorbeeld ‘Het woeden der gehele wereld’, ‘Radeloos’, ‘170 Hz’. ‘Süskind’, ‘Het Bombardement’, recentelijk Paula van der Oest’s mooie film ‘Tonio’ en natuurlijk ‘Het leven is vurrukkulluk’ van opnieuw Frans Weisz. 

 

Prijzen en nominaties 

Naast een aantal bijrol-nominaties voor bijv. ‘42nd Street’ en ‘Mary Poppins’, ontving Hugo Haenen in 2003 de John Kraaijkamp Musical Award in de categorie ‘Beste Mannelijke Hoofdrol’, voor de rol van Kapitein Von Trapp in ‘The Sound Of Music’. In 2007 kreeg hij de Sentimento Award ‘Beste Mannelijke Alternate’ voor de rol van Henry Higgins in ‘My Fair Lady’.

 

Overig

Dankzij het feit dat Hugo in zijn jeugd veel contrabas speelde in diverse opleidingsorkesten, heeft hij ook regelmatig gedurende zijn hele carrière stukken uitgevoerd voor spreekstem en orkest, zoals ‘Carnaval des Animaux’, ‘De ark van Noach’, ‘Babar, het kleine olifantje’, ‘De Dag- en Nachtegaal’, ‘Peter en de wolf’ en ‘Goudhaartje’.

bottom of page